21 de juny 2013

Aquest estiu, atrapem el mosquit tigre!!!

Visiteu aquesta pàgina: www.atrapaeltigre.com

El projecte Atrapa el Tigre!

Atrapa el Tigre! és un projecte pilot del Programa de Cultura Científica i de la Innovació de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT). L’objectiu principal és el foment de les vocacions científiques dels més petits i petites, tradicionalment allunyats de la ciència i de la divulgació científica. El projecte pretén que els estudiants de primària i les seves famílies tinguin l’oportunitat de participar en el seguiment i control del mosquit tigre a través de la telefonia mòbil, una pàgina web i un mapa web, i acostar-los a l’activitat investigadora que s’està realitzant a Catalunya en relació a aquesta espècie.

Atrapa el Tigre! és, per tant, un projecte pilot de ciència ciutadana que utilitza les noves tecnologies per apropar la ciència a la societat, fomentar la participació ciutadana en ciència i les vocacions científiques a través d’un projecte real de ciència aplicada.
Per què el mosquit tigre?

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora que prové del sud-est asiàtic. Aquest mosquit habita i cria en zones urbanes, és un vector potencial de malalties víriques tropicals (com ara el Dengue) i és molt molest per les seves agressives picades. Es creu que va arribar a casa nostra cap al 2004, on es va veure per primera vegada a Sant Cugat del Vallès. Actualment es troba a molts municipis de Catalunya, especialment als voltants de Barcelona i també sobretot a prop de la costa. Més recentment ha arribat a València, les Illes balears i Múrcia. És, per tant, una espècie amb un gran potencial invasor.
L’aplicació Tigatrapp

Atrapa el Tigre! es basa en l’aplicació Android per a telèfons mòbils i tauletes: l’App Tigatrapp. La participació es pot fer a través dels seus dos jocs principals: les Tigre troballes i els Tigre viatges.

Les Tigre troballes són albiraments potencials de mosquit tigre que recullen i comparteixen els participants, i contenen informació sobre el lloc de l’encontre i les característiques del mosquit. Permeten estudiar la seva presència al territori i construir, de manera participativa, el mapa del mosquit tigre. Aquesta espècie viu molt habitualment en llocs privats (cases, jardins, balcons, etc.), pel que és realment complicat realitzar-ne un seguiment i control per part de l’administració pública.

Els Tigre viatges són trajectes que es fan amb cotxe de manera habitual (viatges quotidians: anar a casa dels avis, d’uns amics, al cine, de compres, a l’escola, a la casa de la platja, a fer una excursió, etc.). El mosquit tigre és petit i vola poc però es dispersa molt ràpidament. Es creu que una manera de dispersar-se és entrant als cotxes (atrets pel diòxid de carboni, i per les altes temperatures i quantitat de racons foscos que componen l’interior d’un cotxe). Els Tigre viatges permeten, per tant, estudiar la relació entre el mosquit tigre i la mobilitat humana. Així, es pot saber si el mosquit tigre envaeix noves zones en part gràcies a l’ajuda del transport mitjançant la xarxa viària.

Actualment, Tigatrapp només està disponible per a dispositius Android. S’ha fet un esforç, des de l’equip responsable, per desenvolupar una aplicació adaptada també a tauletes. Es preveu que en un futur sigui operatiu en la majoria de dispositius mòbils i que el projecte es pugui obrir a tota la ciutadania.
Objectius específics

El projecte pretén que una tasca tradicionalment delegada als serveis tècnics de l’administració i als científics sigui realitzada i compartida per la ciutadania. La ciència ciutadana es basa en el fet que la participació d’un sol ciutadà no seria suficient per resoldre un problema científic, però el coneixement i participació comuna d’un gran grup, probablement sí.

La presència de mosquit tigre és un problema que afecta a molts ciutadans i del qual en som també en part responsables. És per això que Atrapa el Tigre! també pretén:
Crear una base de dades ciutadana que informi de manera actualitzada sobre la presència de mosquit tigre a Girona.
Transmetre i compartir, de manera divertida i implicant els més petits, bones pràctiques casolanes per tal que, entre tots, es redueixi la presència de mosquit tigre a casa nostra.
Proporcionar dades de difícil accés per a la comunitat científica (presència de mosquit tigre en zones privades, viatges quotidians, etc.) que ajudin a entendre millor el procés de dispersió del mosquit tigre a Catalunya. Això hauria de permetre realitzar actuacions més eficients i amb més probabilitat d’èxit en relació al seu control i/o eradicació al nostre país.

A qui va dirigit
El projecte va dirigit a tots els nens i nenes de 5è de primària que hagin assistit, a l’escola, als tallers del Programa Educatiu del mosquit tigre 2013 del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter (http://www.mosquittigregirona.cat/index.php/ca/projecte-educatiu).

Atrapa el Tigre! està pensat per ser una activitat familiar. La participació dels nens i les nenes s’ha de fer sempre sota la tutoria i responsabilitat d’un adult (professor, pare o mare, etc.).

A diferència d’altres països, la ciència ciutadana és relativament nova al nostre país. És per això que Atrapa el Tigre!és un projecte pilot que es durà a terme només amb una petita part de la població. S’espera poder posar-lo a disposició de tota la ciutadania en un futur no molt llunyà.

Aquesta restricció en la participació permet un major control sobre el projecte i afavoreix la qualitat de les dades recollides, ja que els participants són ciutadans sensibilitzats amb el problema i coneixedors, en més o menys grau, dels trets distintius del mosquit tigre.

Pels membres de l'Escola Migdia que hi volgueu participar, la contrasenya és: 86m5dj

Bon estiu i vigileu amb els mosquits!!!

12 de juny 2013

Dues alumnes de Cicle Superior guardonades

Les alumnes de Cicle Superior Judit Freixas (6è B) i Aina Céspedes (5è B), van rebre un guardó en els Jocs Florals organitzats per l'Ajuntament de Girona per les seves produccions literàries. L'acte d'entrega de premis es va celebrar a l'Auditori el passat dimarts 11 de juny i va comptar amb l'assistència de diverses autoritats municipals, encapçalades per l'alcalde Sr Carles Puigdemont.
L'Auditori es va omplir de gom a gom, amb representació de moltes escoles de la ciutat. Els nostres alumnes de 6è, que enguany han participat en un projecte de dansa, van amenitzar la jornada amb una actuació de ball que va entusiasmar a tots els assistents.


10 de juny 2013

Viatge de Final d'Etapa dels alumnes de 6è

Des del passat dimarts 4 fins el divendres 7 de juny, els alumnes de 6è van estar de viatge de final de curs. Van marxar a primera hora del matí per poder arribar ben aviat al seu destí. Han estat 4 dies de coneixença del Delta de l'Ebre i el seu entorn.

El primer dia a Amposta Parc van conèixer l'entorn a partir d'un audiovisual i també varen fer piragüisme. El dimecres van realitzar un ruta en bicicleta fins la Llacuna del Garxall i van poder observar diferents ecosistemes (platja, riu, llacunes...), a la tarda van tenir una sessió de Paintball. El dijous van visitar les coves de Benifallet i després de dinar varen fer diverses activitats de multiaventura (tirolina, tir amb arc, ponts tibetans...). El divendres, últim dia, van passar-lo a Port Aventura, i al vespre van tornar cap a Girona.

La valoració del viatge tant per part de les mestres com dels alumnes és molt positiva. Ha estat una excel·lent rúbrica a 9 anys d'escolaritat al centre i un record inesborrable per tots.



7 de juny 2013

Els de 5è visiten el Parlament de Catalunya

El passat dilluns 3 de juny, els alumnes de 5è van desplaçar-se a Barcelona per visitar una de les principals institucions del país: el Parlament de Catalunya.

Abans de la visita, a classe ja havíem fet unes activitats prèvies per conèixer el funcionament del Govern de Catalunya, i més concretament del Parlament, i el dilluns vam aprendre més coses tant del funcionament, com de l'edifici i el seu entorn, fent una activitat de descoberta al Parc de la Ciutadella, on també vam dinar-hi.

Després de dinar vàrem fer una passejada pel barri del Born i l'entorn de l'esglèsia de Santa Maria del Mar. Vam gaudir d'un dia esplèndid!