5 de des. 2013

Tots amb la Marató de TV3

L'Escola Migdia ha realitzat una sèrie d'actes en motiu de la Marató de TV3 que enguany va dedicada a les malalties neurodegeneratives. Al matí tots els alumnes de l'escola han format les lletres de les paraules "LA MARATÓ", i a la tarda s'ha fet una xocolatada popular en la qual s'han recaptat diners que es destinaran al programa "La Marató". La Televisió de Catalunya oferirà aquest programa solidari el proper 15 de desembre.

Al nostre centre, hem fet la cloenda d'aquesta diada solidària amb una flaixmob que els alumnes han anat assajant durant les estones del pati d'aquesta setmana.








27 de nov. 2013

Balla per la Marató 2013

El proper dijous 5 de desembre, treballarem diferents activitats relacionades amb la Marató de TV3. Aquí teniu el FLAIXMOB. Aneu-lo practicant!!!

FLAIXMOB MARATÓ TV3

19 de nov. 2013

Taller de Contes Encadenats

La setmana passada tots els nens i nenes de cicle superior vam rebre la visita de l’escriptora Núria Esponellà. 

Uns dies abans de venir, ens va enviar uns quants capítols d’un llibre seu, en arribar ens va explicar l’activitat que estem fent. Es tracta que els nens de cicle superior continuïn el seu llibre amb les idees que vam triar a classe. Vam fer 5 grups i a les classes hem anat treballant en aquesta activitat, cada grup fent dos capítols. Ho hem fet amb molta il·lusió i ens ha agradat molt convertir-nos en escriptors.

Aina Céspedes i Cristian Bezerdic 6èB

Uns 600 nens aprenen a redactar contes col·lectivament
(Foto: Diari de Girona, publicada el 09/11/13)





Fòrum d'Escoles Verdes

El passat dijous 14 de novembre els delegats i delegades d’Escoles Verdes de 6è vam anar al II 2n Fòrum d'Escoles Verdes en representació de tota l’escola. Vàrem explicar els projectes que havíem fet aquests últims anys i també vàrem escoltar els d'altres escoles. Alguns d'aquests projectes creiem que podríem portar-los a la pràctica també a la nostra escola més endavant. Un dels actes centrals del dia va ser la plantada d'arbres a la riba del Ter.

Maria Comas, Júlia Fàbrega, Martí Massó i Lluc Oliveras (6è)





8 de nov. 2013

Taller d'Energia i Visita a l'Exposició "Els Objectes Parlen"

Els dies 6 i 8 de novembre els alumnes de 6è i 5è respectivament, vam anar al Caixa Fòrum de Girona a realitzar un taller sobre l'energia i veure una exposició de quadres que s'anomena “Els objectes parlen” .

Taller de l'energia
Ens van explicar com es produïa l'energia eòlica, hidràulica, geotèrmica, solar i cinètica. Ens van fer participar, ajudant al monitor, en la demostració de cadascuna d'aquestes energies produint electricitat o moviment.

Vam experimentar amb la calor d'una espelma, amb el moviment de les rodes d'una bicicleta, amb una manxa vam fer una petita explosió a causa de la pressió de l'oxigen, també vam fer un joc educatiu amb pilotes de goma i mitges esferes.

Per mi l’activitat que va ser més divertida era una maqueta on hi havia tres cases, dos fanals i un molí. Vam aconseguir engegar les llums d’una casa amb unes plaques fotovoltaiques, una altra casa amb el moviment del molí i amb una presa d’aigua vam engegar dos fanals.

Exposició: “Els objectes parlen"
Vam aprofitar per visitar l'exposició de quadres del museu del Prado. Ens van explicar que observant les imatges i els objectes que s'hi representen ens parlen de costums i cultures, evoquen imatges, suggereixen idees i permeten establir relacions entre conceptes ben diversos.

Vam acabar a tres quarts d'una i vam haver de tornar a l'escola ràpidament perquè havíem de dinar.

Júlia Roldán Reixach (6è A)



Castanyada 2013

Aquest any els alumnes de 6è hem fet de castanyers i castanyeres, ens ho hem passat molt bé!!!!
Quan vàrem començar estàvem tots molt emocionats i teníem moltes ganes de que arribés el dia de la castanyada. Amb les parelles que havíem fet ens vam posar a treballar tan ràpid com vàrem poder.
Quedàvem a la biblioteca, a casa d'algú...
I anàvem buscant contes, jocs, poemes, cançons... També inventàvem representacions d'algun conte i gestos per alguna cançó.
Quan ja ho vam tenir tot preparat, un dia vam anar a la biblioteca de l'escola per exposar les nostres idees i mirar a quina classe anava cada persona.Tothom va quedar molt content amb la classe que li havia tocat així que a tots ens encantava això de fer de castanyers i castanyeres.
També va ser molt divertit buscar la roba amb la que ens havíem de vestir: buscar i rebuscar per casa i, si no trobàvem res, cap a casa els avis aviam si ens podien deixar alguna cosa.

Clara Petit (6è B)



Tots els alumnes de 6è vestits de castanyers i castanyeres.

25 d’oct. 2013

Projecte Estalviem Energia

Enguany, la nostra escola participa en el Projecte Estalviem Energia (Euronet 50/50), que com el seu nom indica promou la disminució de la despesa energètica i, en cas d'aconseguir reduir el consum, es rebrà una bonificació econòmica que consistirà en la meitat de la quantitat que s'hagi aconseguit reduir respecte l'anualitat anterior. L'altra meitat la percebrà l'Ajuntament.

Els nostres alumnes de 5è i 6è han rebut una xerrada informativa del projecte i han vist maneres d'estalviar energia. 

Quatre escoles més participen en aquest projecte: Marta Mata, Montfalgars, Joan Bruguera i Pla de Girona.


Consultar Projecte

Web Euronet 50/50

Activitat de Seguretat Viària

Per tal d'aconseguir que l'alumnat vagi familiaritzant-se amb les normes i les senyals de trànsit i que en un futur es converteixin en millors usuaris de la via pública, el passat dimecres 23 d'octubre, els de 6è vam desplaçar-nos a la Plaça Constitució on la Fundació Mapfre va habilitar una carpa i un circuït per fer una classe teòrica i pràctica respectivament.





"Kerunta", Girona abans de Girona

El passat divendres 18 d'octubre, els de 6è vam fer una sortida de tot el dia. Vam començar amb una passejada per pujar a la muntanya dels Sants Metges de Sant Julià de Ramis. Va ser en aquest indret on hi havia Kerunta abans de la fundació de Gerunda. Allà dalt vam conèixer com vivien els íbers.

Vam aprendre molt i ens ho vam passar molt bé!




24 d’oct. 2013

Colònies de 5è a Sant Martí d'Empúries

El passat 17 i 18 d'octubre els alumnes de 5è vam anar de colònies a l'alberg de Sant Martí d'Empúries. El dijous al matí vam sortir de l'escola i vam desplaçar-nos fins als Aiguamolls de l'Empordà per fer-hi una visita guiada i a la tarda vam fer un recorregut pel poble de Sant Martí i per les dunes de la platja. Al vespre, vam fer una gimcana i jocs de nit a la mateixa platja.

L'endemà, vam descobrir les Ruïnes d'Empúries i vam tornar cap a l'escola.

Valorem l'experiència molt positivament!




15 d’oct. 2013

Homenatge al President Companys

Avui 15 d'octubre es compleixen 73 anys de l'afusellament del President Lluís Companys. La ciutat de Girona li va dedicar una escultura a les proximitats de la nostra escola, i aquesta escultura està apadrinada pels alumnes de Cicle Superior. En representació de l'alumnat de 5è i 6è, els delegats i delegades de les seves classes han assistit a l'acte institucional d'homenatge que anualment se celebra commemorant l'aniversari de la seva mort.


A la foto els delegats: Eloy Garcia, Adrià Hernández, Biel Garcia, Neus Pagès, Laia Soler, Marta Saló, Ignasi Comalada i Blanca Alútiz, amb el director Josep Moret, al costat de l'escultura en honor al President Companys.

11 d’oct. 2013

Alumnes de 6è participen en el càsting del programa de TV Fish&Chips

El passat dimecres 9 d'octubre, 10 alumnes de 6è curs (5 de cada classe), van prendre part en el càsting del programa Fish&Chips del Canal Super3. Un equip de professionals d'aquest programa de la Televisió de Catalunya es va desplaçar fins la nostra escola i els va fer proves diverses. En unes setmanes sabrem si algun d'ells ha complert el perfil de participant que busquen pel seu programa. De ser així, tots els alumnes de 6è de l'Escola ens desplaçaríem a Barcelona per assistir al programa.





Diferents imatges dels alumnes participants que van representar les dues classes: Martina Aubert, Clara Petit,  Aina Céspedes, Lluc Oliveras, Gerard Gamito, Pau Garcia, Júlia Olivas, Ivet Bruget, Alba Vallès i Narcís Baltrons.

24 de set. 2013

Novetats en la Comunicació amb les Famílies

Enguany volem potenciar la informació enviada per correu electrònic i contribuir d'aquesta manera a reduir la utilització de paper.

Per fer-ho volem crear un compte de Google Groups a cada nivell. Necessitem que les famílies ens envieu un correu identificant-vos qui sou i informant-nos de l'adreça o les adreces on voleu rebre aquestes informacions.

Les famílies de 6è heu d'utilitzar el compte: promociomigdia2002@gmail.com

Les famílies de 5è heu d'utilitzar el compte: promociomigdia2003@gmail.com

En finalitzar aquest mes crearem aquest grup de Google amb totes les adreces de cada nivell rebudes.

Un cop creat el grup, les informacions que s’enviïn mitjançant aquesta via, mai s’hauran de respondre. Si cal comentar qualsevol cosa amb el/la mestre/a, seguiu-ho fent pels canals habituals: agenda, entrevista, etc.

17 de set. 2013

Reunió de Mares i Pares

El proper dilluns 23 de setembre tindrà lloc la reunió de mares i pares de Cicle Superior.
HORA: 21h.
LLOC: ESCOLA MIGDIA - SALA JOSEP PUJADAS

21 de juny 2013

Aquest estiu, atrapem el mosquit tigre!!!

Visiteu aquesta pàgina: www.atrapaeltigre.com

El projecte Atrapa el Tigre!

Atrapa el Tigre! és un projecte pilot del Programa de Cultura Científica i de la Innovació de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT). L’objectiu principal és el foment de les vocacions científiques dels més petits i petites, tradicionalment allunyats de la ciència i de la divulgació científica. El projecte pretén que els estudiants de primària i les seves famílies tinguin l’oportunitat de participar en el seguiment i control del mosquit tigre a través de la telefonia mòbil, una pàgina web i un mapa web, i acostar-los a l’activitat investigadora que s’està realitzant a Catalunya en relació a aquesta espècie.

Atrapa el Tigre! és, per tant, un projecte pilot de ciència ciutadana que utilitza les noves tecnologies per apropar la ciència a la societat, fomentar la participació ciutadana en ciència i les vocacions científiques a través d’un projecte real de ciència aplicada.
Per què el mosquit tigre?

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora que prové del sud-est asiàtic. Aquest mosquit habita i cria en zones urbanes, és un vector potencial de malalties víriques tropicals (com ara el Dengue) i és molt molest per les seves agressives picades. Es creu que va arribar a casa nostra cap al 2004, on es va veure per primera vegada a Sant Cugat del Vallès. Actualment es troba a molts municipis de Catalunya, especialment als voltants de Barcelona i també sobretot a prop de la costa. Més recentment ha arribat a València, les Illes balears i Múrcia. És, per tant, una espècie amb un gran potencial invasor.
L’aplicació Tigatrapp

Atrapa el Tigre! es basa en l’aplicació Android per a telèfons mòbils i tauletes: l’App Tigatrapp. La participació es pot fer a través dels seus dos jocs principals: les Tigre troballes i els Tigre viatges.

Les Tigre troballes són albiraments potencials de mosquit tigre que recullen i comparteixen els participants, i contenen informació sobre el lloc de l’encontre i les característiques del mosquit. Permeten estudiar la seva presència al territori i construir, de manera participativa, el mapa del mosquit tigre. Aquesta espècie viu molt habitualment en llocs privats (cases, jardins, balcons, etc.), pel que és realment complicat realitzar-ne un seguiment i control per part de l’administració pública.

Els Tigre viatges són trajectes que es fan amb cotxe de manera habitual (viatges quotidians: anar a casa dels avis, d’uns amics, al cine, de compres, a l’escola, a la casa de la platja, a fer una excursió, etc.). El mosquit tigre és petit i vola poc però es dispersa molt ràpidament. Es creu que una manera de dispersar-se és entrant als cotxes (atrets pel diòxid de carboni, i per les altes temperatures i quantitat de racons foscos que componen l’interior d’un cotxe). Els Tigre viatges permeten, per tant, estudiar la relació entre el mosquit tigre i la mobilitat humana. Així, es pot saber si el mosquit tigre envaeix noves zones en part gràcies a l’ajuda del transport mitjançant la xarxa viària.

Actualment, Tigatrapp només està disponible per a dispositius Android. S’ha fet un esforç, des de l’equip responsable, per desenvolupar una aplicació adaptada també a tauletes. Es preveu que en un futur sigui operatiu en la majoria de dispositius mòbils i que el projecte es pugui obrir a tota la ciutadania.
Objectius específics

El projecte pretén que una tasca tradicionalment delegada als serveis tècnics de l’administració i als científics sigui realitzada i compartida per la ciutadania. La ciència ciutadana es basa en el fet que la participació d’un sol ciutadà no seria suficient per resoldre un problema científic, però el coneixement i participació comuna d’un gran grup, probablement sí.

La presència de mosquit tigre és un problema que afecta a molts ciutadans i del qual en som també en part responsables. És per això que Atrapa el Tigre! també pretén:
Crear una base de dades ciutadana que informi de manera actualitzada sobre la presència de mosquit tigre a Girona.
Transmetre i compartir, de manera divertida i implicant els més petits, bones pràctiques casolanes per tal que, entre tots, es redueixi la presència de mosquit tigre a casa nostra.
Proporcionar dades de difícil accés per a la comunitat científica (presència de mosquit tigre en zones privades, viatges quotidians, etc.) que ajudin a entendre millor el procés de dispersió del mosquit tigre a Catalunya. Això hauria de permetre realitzar actuacions més eficients i amb més probabilitat d’èxit en relació al seu control i/o eradicació al nostre país.

A qui va dirigit
El projecte va dirigit a tots els nens i nenes de 5è de primària que hagin assistit, a l’escola, als tallers del Programa Educatiu del mosquit tigre 2013 del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter (http://www.mosquittigregirona.cat/index.php/ca/projecte-educatiu).

Atrapa el Tigre! està pensat per ser una activitat familiar. La participació dels nens i les nenes s’ha de fer sempre sota la tutoria i responsabilitat d’un adult (professor, pare o mare, etc.).

A diferència d’altres països, la ciència ciutadana és relativament nova al nostre país. És per això que Atrapa el Tigre!és un projecte pilot que es durà a terme només amb una petita part de la població. S’espera poder posar-lo a disposició de tota la ciutadania en un futur no molt llunyà.

Aquesta restricció en la participació permet un major control sobre el projecte i afavoreix la qualitat de les dades recollides, ja que els participants són ciutadans sensibilitzats amb el problema i coneixedors, en més o menys grau, dels trets distintius del mosquit tigre.

Pels membres de l'Escola Migdia que hi volgueu participar, la contrasenya és: 86m5dj

Bon estiu i vigileu amb els mosquits!!!

12 de juny 2013

Dues alumnes de Cicle Superior guardonades

Les alumnes de Cicle Superior Judit Freixas (6è B) i Aina Céspedes (5è B), van rebre un guardó en els Jocs Florals organitzats per l'Ajuntament de Girona per les seves produccions literàries. L'acte d'entrega de premis es va celebrar a l'Auditori el passat dimarts 11 de juny i va comptar amb l'assistència de diverses autoritats municipals, encapçalades per l'alcalde Sr Carles Puigdemont.
L'Auditori es va omplir de gom a gom, amb representació de moltes escoles de la ciutat. Els nostres alumnes de 6è, que enguany han participat en un projecte de dansa, van amenitzar la jornada amb una actuació de ball que va entusiasmar a tots els assistents.


10 de juny 2013

Viatge de Final d'Etapa dels alumnes de 6è

Des del passat dimarts 4 fins el divendres 7 de juny, els alumnes de 6è van estar de viatge de final de curs. Van marxar a primera hora del matí per poder arribar ben aviat al seu destí. Han estat 4 dies de coneixença del Delta de l'Ebre i el seu entorn.

El primer dia a Amposta Parc van conèixer l'entorn a partir d'un audiovisual i també varen fer piragüisme. El dimecres van realitzar un ruta en bicicleta fins la Llacuna del Garxall i van poder observar diferents ecosistemes (platja, riu, llacunes...), a la tarda van tenir una sessió de Paintball. El dijous van visitar les coves de Benifallet i després de dinar varen fer diverses activitats de multiaventura (tirolina, tir amb arc, ponts tibetans...). El divendres, últim dia, van passar-lo a Port Aventura, i al vespre van tornar cap a Girona.

La valoració del viatge tant per part de les mestres com dels alumnes és molt positiva. Ha estat una excel·lent rúbrica a 9 anys d'escolaritat al centre i un record inesborrable per tots.



7 de juny 2013

Els de 5è visiten el Parlament de Catalunya

El passat dilluns 3 de juny, els alumnes de 5è van desplaçar-se a Barcelona per visitar una de les principals institucions del país: el Parlament de Catalunya.

Abans de la visita, a classe ja havíem fet unes activitats prèvies per conèixer el funcionament del Govern de Catalunya, i més concretament del Parlament, i el dilluns vam aprendre més coses tant del funcionament, com de l'edifici i el seu entorn, fent una activitat de descoberta al Parc de la Ciutadella, on també vam dinar-hi.

Després de dinar vàrem fer una passejada pel barri del Born i l'entorn de l'esglèsia de Santa Maria del Mar. Vam gaudir d'un dia esplèndid!


10 de maig 2013

Els de 5è fem de periodistes!

Els alumnes de 5è hem fet uns diaris entre les dues classes barrejades. Vam fer quatre grups a cada grup érem 14 i a cada classe hi treballaven dos grups.
Cada company explicava notícies diferents, com per exemple com estalviar el paper. També vàrem fer entreteniments...
Hi havien  dos coordinadors que dirigien, la secretària dels coordinadors, el dissenyador, el portaveu, l'encarregat de material, i els reporters de català, de castellà, de medi, d'anglès, i també de música.
Els noms dels grups, els triaven els alumnes, es van dir: PUNT I COMA, LA FULLA D'OR, INFO MIGDIA i MIGDIA NEWS.
Fèiem servir els ordinadors portàtils de l'escola i cada grup en tenia quatre i els havíem de compartir.        
Això ho vàrem fer per Setmana Cultural, va ser molt divertit!!!

Alumnes de 5è





Teatre de 6è: "Enmig del Mar"

Durant la Setmana Cultural, els alumnes de 6è van estrenar l'obra de teatre que havien anat preparant al llarg del curs i que transcorria en un creuer de luxe on hi viatjaven personatges molt especials: uns passatgers bojos, una duquessa molt creguda, un milionari totpoderós, uns estudiants ecologistes, fins i tot dos exploradors amb una criatura desconeguda i misteriosa.

L'obra i la gran interpretació que en van fer els actors i les actrius, van deleitar a tots els assistents i va posar de manifest que el gran esforç dut a terme per tot l'alumnat i les seves mestres va valer molt la pena. En sortir de la Sala Pujadas era impossible evitar fer-ho al ritme de la cantarella de "under the sea...".

Enhorabona!!!!




Els de 5è participen a la Jornada de Cooperació Solidària i els de 6è tanquen la unitat de Rugbi a Torres de Palau

El passat divendres 26 d'abril, tots els alumnes de Cicle Superior de l'escola van tancar la Setmana Cultural amb activitats ben diverses.

Per una banda els de 5è curs, com és habitual cada any, van participar a la Jornada de la Cooperació Solidària organitzada per l'Ajuntament de la ciutat i celebrada al Teatre Municipal. L'edició d'enguany girava al voltant de la "sobirania alimentària, l'alimentació un dret". Els nostres alumnes van exposar a través d'un power point que van explicar els delegats de classe, els treballs que han dut a terme al llarg del curs sobre aquesta temàtica. L'acte va ser ammenitzat amb actuacions teatrals i va concloure amb una xocolatada pels alumnes participants a la Rambla.

Per altra banda, els alumnes de 6è, que havien treballat el rugbi a les classes d'Educació Física durant 4 sessions, van posar la cirereta al pastís anant a jugar al camp de rugbi del GEiEG situat al complex d'aquesta entitat a Torres de Palau. Allà els van atendre diversos monitors de rugbi i van poder jugar amb companys de l'Escola Pare Coll, que també havia desenvolupat uns aprenentatges previs similars als nostres.

Les dues activitats van estar molt ben valorades per part de mestres i alumnes, va ser una bona manera de posar punt i final a la Setmana Cultural 2013.

24 d’abr. 2013

Jocs Florals




El darrer dimarts 23 d’abril es van celebrar a l’escola els Jocs Florals de cicle superior, coincidint amb la diada de Sant Jordi.
Aquest acte pretén reconèixer i en certa manera premiar aquelles persones que, a més de tenir dots literàries, han dipositat gran esforç, temps i imaginació en l’elaboració d’un escrit.
Cal destacar que la participació era totalment voluntària, així doncs, aquests nens i nenes són un clar exemple de la vitalitat literària que encara es respira en el centre.  



Tot i la gran acceptació que va tenir el concurs, la feina més dura la va  haver de realitzar el jurat; valorar quin dels escrits eren mereixedors del primer premi. El fet de participar ja realça el valor dels alumnes, però com a concurs, la condició indispensable coincideix en seleccionar aquells treballs que estan una mica més ben fets que la resta.



Així doncs, a continuació us presentem els alumnes guanyadors del primer premi:


Classe de 5è A.  
Laia Soler Solé
      Classe de 5è B.
Alba Vallès Baix


       Classe de 6è A.
Anna Oriol Panus
Classe de 6è B.
Marta Gámez Arús


Els premis que es van concedir a cada un d’aquests alumnes, com a representants guanyadors de les seves respectives classes, van anar dirigits com a material literari disponible a l’aula. Tanmateix, els van obsequiar amb un diploma individual que també va ser concedit als delegats de classe en reconeixement de tots els alumnes.

 













Dins al mateix concurs hi va haver una altra categoria de premis. Tots els treballs reconeguts dins aquest apartat opten a participar en uns altres Jocs Florals externs al centre i proposats des de l’Ajuntament de Girona. Els nens i nenes que pel seu esforç han estat obsequiats amb aquest mèrit són: en Pol Domènech Pinsach de 5è A, l’Aina Céspedes Arilla i en David Bouzas Morales de 5è B, la Lucía Martin Casado de 6èA i la Judit Freixas Boix de 6è B.

 D'esquerra a dreta: Judit, Lucía, Pol, David, Aina.



La diada va acabar amb molt bones sensacions i de ben segur, amb molts més alumnes interessants en la lectura i l'escriptura.





Finalment, només voldríem desitjar molta sort a tots aquests nens i nenes i animar-los a seguir treballant tal i com ho estan fent fins ara!