14 de nov. 2018

LA LLAVOR DEL FOC


El dilluns 12 de novembre un actor africà ens va venir a fer un espectacle a l’escola. És en Babou Cham, un actor d’origen gambià que parla català i ha fet un llarg viatge arreu del món. Va venir a Catalunya fa 14 o 15 anys i parla set idiomes: el català, el castellà, l’anglès, el mandinka, el wollof, el suec i el francès.

Ens va interpretar set o vuit mites sobre la formació de la terra que li havien explicat durant el seu llarg viatge. Totes les històries eren diferents i curioses.

En general ens va agradar tot l’espectacle! Amb les poques coses que portava ens va sorprendre que pogués fer un espectacle tan ben treballat!

Uns professionals de TV Girona van gravar l’espectacle. Nosaltres com que estàvem tan atents al que ens explicava, ni ens vam adonar que hi havia les càmeres!

Quan va acabar ens van preguntar a tres de nosaltres si ens havia agradat.

Fins i tot algun dia sortirem per la televisió!

Gràcies Babou Cham per venir a la nostra escola!


XERRADA SOBRE EL BANC DE SANG


El dilluns 15 d’octubre va venir  la Cristina Valverde a fer-nos  una xerrada sobre la sang que va ser molt interessant.  Ens va explicar  de què estava composta, els tipus de sang que hi ha, les normes per poder donar sang, el procés que s’ha de seguir el dia de la donació de sang i els passos que es fan després d’haver-la tret.

Ens va remarcar la importància de la donació de sang per a la gent que ho necessita.

EL PROCÉS PER PODER DONAR SANG ÉS EL SEGÜENT:

Recomanen menjar o beure alguna cosa abans d’anar-hi.  El primer que s’ha  de fer és respondre un qüestionari personal per saber si la persona està sana per poder-ne donar. Un cop fet això el metge l’observa i li mira la pressió. Tot seguit es fa la prova de l’hemoglobina i repassa que el qüestionari sigui correcte. Finalment, ja et pot extreure la sang (només ½ litre!)

Hem après molt. Gràcies Cristina!

Ja estem treballant per organitzar una donació de sang a la nostra escola, que serà el proper 31 DE GENER DE 2019.

Si teniu més de 18 ANYS i peseu 50 kg o més, no hi podeu faltar!



30 d’oct. 2018

UNES COLÒNIES PREHISTÒRIQUES


Els nens i nenes de 5è els  dies 25 i 26 d’octubre vam anar de  colònies , a l’Alberg de Banyoles.  A l’autobús ens van posar cançons.
Primer vam anar a les coves de Serinyà. Vam fer 2 grups, un grup va fer d’arqueòlegs i l’altre grup van fer visita guiada a les coves i després vam canviar.
A continuació,  vam anar a deixar les maletes a l´Alberg  i tot seguit vam anar dinar al parc de la Draga. A les 15.00, ens vam divir en tres grups i vam realitzar diferents activitats:  ens van fer una visita guiada al parc Neolitic i  vam visitar les cabanes ,vam poder tocar un tronc prehistòric, vam fer una eina de silex (respador) , vam anar de cacera  com a la  prehistòria i ens van ensenyar a fer foc.  Nosaltres creiem que van ser unes activitats xulíssimes.
Vam anar cap a l’Alberg i ens van repartir a les diferents habitacions, ens vam dutxar i vam sortir a un parc que hi ha al davant perquè teníem una mica d’estona lliure. Les habitacions eren de 4 i 6 persones i ens va agradar molt perquè tenien dutxa a l’habitació. Vam sopar i  vam fer un joc de nit d’atrapar molt modern basat en xarxes socials. Va ser molt divertit i ens vam cansar molt, ens agradaria tornar-hi a jugar.
L’endemà, vam anar a fer activitats esportives a prop de l’estany. Ens vam tornar a dividir en tres grups i vam fer rotativament: BTT, jocs esportius (colpball i ultimate) i una cursa d’orientació. BTT va ser la que va tenir més èxit!
Després ja vam anar a dinar i a buscar l’autocar per tornar cap a l’escola. Han sigut unes colònies genials i ens hi quedaríem una setmana més!!!


Alumnes de 5è

7 de març 2018

ELS AMICS DE LES ARTS

El dia  14 de febrer els alumnes de 5è. vam anar a l'Auditori de Girona per tal de participar en un taller sobre COM S'ESCRIU UNA CANÇÓ. El grup de pop rock català ELS AMICS DE LES ARTS ens van mostrar a través d'algunes de les seves cançons com participen els cinc elements bàsics: l'harmonia, la melodia, el ritme, els arranjaments i les lletres. Ho van fer acompanyats dels seus instruments: teclat, guitarra acústica, guitarra elèctrica, sintetitzador... I també fent referència a música de diversos estils. Ens van convidar a participar amb la nostra veu.


El dilluns 26 de febrer va venir un mosso d’esquadra a fer-nos una xerrada sobre les xarxes socials. Ens va ensenyar a tenir una contrasenya segura, com i quines fotos podem penjar correctament.
També ens ha explicat que cal respectar les recomanacions dels jocs segons l’edat. Ens ha dit que cal tapar la webcam perquè així no ens espiïn i que cal tenir un compte privat. Ha sigut molt interessant i ja sabem com tenir un compte segur. Gràcies per venir!


21 de febr. 2018

Hitchcock


The Tuesday 13th of February 6th grade, as every year, we went to see a theater play, this year the theater was about the famous Hitchcock.
It was about a studio that were getting poor and they decide to make a film, but not a normal film, the film had to be a hit if not the studio would close. They had everything: an actor, Casey Grunt, an actress, Grice Keeley and the extra, Eddy but they didn’t have any director but they were lucky to find a runner whose dream was being a film director.
That guy had many ideas but he did not have any experience, his first idea was about a city that was attacked by “Birds”, they didn’t like it, his next idea was “Rear window” that was about a photographer that saw his neighbor killing someone, they t would be a flop and they pull it out. His next idea was “The rope” that was about two students that killed his friend, that was a mess. But finally he had a good idea; the movie was called “Psychosis” and was about a secretary who was killed by a man and his mother.
Finally we could make to the actors and actresses some questions.

We loved it, it was so cool, funny and amusingJ





UniGirona



El dijous 15 de febrer,  ens van visitar dues jugadores de bàsquet de l’ UNIGirona. La Nicol Romeo i la Rosó Buch. Vam poder  fer-los  una entrevista per saber més coses sobre el seu entrenament, la dieta que segueixen… L’entrevista la vam fer en anglès. Després ens vam fer una foto amb elles i si volíem ens podien firmar un autògraf.
Ens agrada molt fer aquest tipus d'activitats i sobretot perquè podem practicar l'anglès a nivell oral. 


   Çenemmmm

CARNESTOLTES



El dia 9 havíem de celebrar Carnestoltes, però no el vam fer, perquè feia molta fred i fins i tot al matí, havia nevat una mica. La semana següent,però, al final ho vam poder fer .El dia 16,   tots els nens  i les nenes de l´escola  van fer la rua, ho van fer perfecte. Les disfresses de fruita eren maquíssimes gràcies a l’ajuda de la Montse, que és la nostra senyoreta de plàstica.
Va ser una gran festa i al final vam fer una macedònia de fruites amb tots els nens i nenes ballant amb els pares, mares, avis, àvies...


POLICIA CIENTÍFICA


El divendres dia 2 de febrer, uns membres de la policia científica van venir a visitar els alumnes de sisè. Ens varen explicar qui eren i en quins casos actuaven i què havíem de fer quan ens trobem un pany forçat o trencat. 
També com investigaven, per exemple: la manera de com agafen les empremtes, com i a on troben l’ADN... 
Van fer sortir a algunes persones i les van vestir de la mateixa manera de com van ells per poder treballar.
Va ser una experiència molt interessant per saber molt més sobre la policia científica.

DONEM LES GRÀCIES A EN JORDI I LA CAROL PER VENIR-NOS A ENSENYAR EN QUÈ CONSISTEIX LA SEVA FEINA.




16 de febr. 2018

Lluís Terradellas


Dilluns 12 de febrer de 2018

En  Lluís Terradellas va néixer a Banyoles  el 26 de  gener de 1966, en una família humil. De petit ell ajudava al seu pare a l’hort de casa. És un metge de família i cirurgià que treballa als Serveis Mèdics de Girona.

Va cursar els estudis de Medicina i Cirurgia a la UAB a la Unitat docent de l’Hospital de Sant Pau.
Ha col·laborat  i ho fa encara en diferents projectes d’ajut humanitari  a la zona del Tibet i l’Equador entre d’altres.
Avui el doctor Lluís Terradellas ha vingut a l’escola Migdia com a Protagonista per la Pau i ens ha explicat unes anècdotes de perquè ha volgut ser metge i una mica la seva vida com a metge.
Ell ha vingut a explicar-nos com ha ajudat a les persones del Tibet i l’Equador.

Ens ha explicat que no totes les persones tenen tanta sort com nosaltres en quant als hàbits de salut, en el tipus de menjar, l’ aigua del riu no es potable, etc.
Pel que fa l’educació, els camins per anar a l’escola són complicats i només aprenen el que és basic perquè van a treballar molt aviat.
Al Tibet va fer un hivernacle i va ensenyar a la gent a cultivar aliments que ells no tenen, com vegetals i fruiters.

Una anècdota de l’Equador va ser que el professor es va adormir i quan va voler travessar el riu per anar a l’escola, aquest ja havia crescut i no hi va poder arribar ... fins al cap de sis mesos!!! Va haver d’esperar que el riu baixés. En Lluís va fer de professor durant aquest temps perquè no hi havia ningú més.

En Lluís ens ha donat molta informació molt interessant i pensem que està molt bé que ajudi a la gent que està malalta i no té medicaments. També ajuda a la gent de Girona perquè té una consulta als Serveis Mèdics.  Ens agradaria que si va a un altre país ens ho vingui a explicar, i si podem ajudar, perfecte! Ens agradaria molt col·laborar per ajudar a la gent.

Gràcies per venir, Lluís, hem après molt de tu!


31 de gen. 2018

DENIP

El dia 30 de gener,  al matí, els i les alumnes de l'escola Migdia  vam anar al DENIP que es celebrava al parc del Migdia. Hi havia moltes escoles de Girona. Els Pallassos Sense Fronteres presentaven la festa. Primer quan vam arribar els més petits van seure en una catifa i els més grans a les grades. Quan ja havíem presentat totes les escoles, les autoritats i convidats van fer els parlaments. Després vam sortir dos representants de cada escola a llegir frases de la pau.  En acabat les frases, ens van posar música i vam ballar a les ordres dels pallassos. Va ser molt divertit!!







A la tarda, els i les alumnes de 6è vam anar al GEIEG, a plantar una pomera al Jardí de la Pau.
Fa 12 anys que es fa i l’escola Migdia hi ha participat  8 vegades.
Hi van assistir, entre d’altres, el senyor Francesc Cayuela (president del GEIEG), la senyora Dolors Reig (AMICS DE LA UNESCO) i el regidor Narcís Sastre Fulcarà, en representació de l’Ajuntament de Girona.
Els representants dels Amics de la Unesco van llegir uns poemes sobre la pomera i nosaltres sobre la Pau.




La setmana abans ens van venir a fer uns tallers sobre la Pau,alumnes de l'institut Vallvera de Salt.  Des d'aquí els volem donar les gràcies.









30 de gen. 2018

Call Jueu

El dia 29 de 2018 els alumnes  de sisè  vam  anar a visitar el call jueu de Girona.  Vam fer dos grups: 6è B i 6è A.
Ens van explicar coses molt interessants. Els jueus tenen un llibre sagrat:  la torà, és tan sagrat que ni el poden tocar  i el rabí es el sacerdot. Vivien a la zona on hi ha actualment  la catedral. Els enterraven a la muntanya de Montjuic (mont dels jueus).

Primer ens van ensenyar una maqueta del barri vell on vivien els  jueus. Després vam fer un recorregut fins a la Torre Gironella i per últim vam anar a al museu a acabar de veure moltes coses que no havíem vist. Va ser molt interessant.