21 de juny 2013

Aquest estiu, atrapem el mosquit tigre!!!

Visiteu aquesta pàgina: www.atrapaeltigre.com

El projecte Atrapa el Tigre!

Atrapa el Tigre! és un projecte pilot del Programa de Cultura Científica i de la Innovació de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT). L’objectiu principal és el foment de les vocacions científiques dels més petits i petites, tradicionalment allunyats de la ciència i de la divulgació científica. El projecte pretén que els estudiants de primària i les seves famílies tinguin l’oportunitat de participar en el seguiment i control del mosquit tigre a través de la telefonia mòbil, una pàgina web i un mapa web, i acostar-los a l’activitat investigadora que s’està realitzant a Catalunya en relació a aquesta espècie.

Atrapa el Tigre! és, per tant, un projecte pilot de ciència ciutadana que utilitza les noves tecnologies per apropar la ciència a la societat, fomentar la participació ciutadana en ciència i les vocacions científiques a través d’un projecte real de ciència aplicada.
Per què el mosquit tigre?

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora que prové del sud-est asiàtic. Aquest mosquit habita i cria en zones urbanes, és un vector potencial de malalties víriques tropicals (com ara el Dengue) i és molt molest per les seves agressives picades. Es creu que va arribar a casa nostra cap al 2004, on es va veure per primera vegada a Sant Cugat del Vallès. Actualment es troba a molts municipis de Catalunya, especialment als voltants de Barcelona i també sobretot a prop de la costa. Més recentment ha arribat a València, les Illes balears i Múrcia. És, per tant, una espècie amb un gran potencial invasor.
L’aplicació Tigatrapp

Atrapa el Tigre! es basa en l’aplicació Android per a telèfons mòbils i tauletes: l’App Tigatrapp. La participació es pot fer a través dels seus dos jocs principals: les Tigre troballes i els Tigre viatges.

Les Tigre troballes són albiraments potencials de mosquit tigre que recullen i comparteixen els participants, i contenen informació sobre el lloc de l’encontre i les característiques del mosquit. Permeten estudiar la seva presència al territori i construir, de manera participativa, el mapa del mosquit tigre. Aquesta espècie viu molt habitualment en llocs privats (cases, jardins, balcons, etc.), pel que és realment complicat realitzar-ne un seguiment i control per part de l’administració pública.

Els Tigre viatges són trajectes que es fan amb cotxe de manera habitual (viatges quotidians: anar a casa dels avis, d’uns amics, al cine, de compres, a l’escola, a la casa de la platja, a fer una excursió, etc.). El mosquit tigre és petit i vola poc però es dispersa molt ràpidament. Es creu que una manera de dispersar-se és entrant als cotxes (atrets pel diòxid de carboni, i per les altes temperatures i quantitat de racons foscos que componen l’interior d’un cotxe). Els Tigre viatges permeten, per tant, estudiar la relació entre el mosquit tigre i la mobilitat humana. Així, es pot saber si el mosquit tigre envaeix noves zones en part gràcies a l’ajuda del transport mitjançant la xarxa viària.

Actualment, Tigatrapp només està disponible per a dispositius Android. S’ha fet un esforç, des de l’equip responsable, per desenvolupar una aplicació adaptada també a tauletes. Es preveu que en un futur sigui operatiu en la majoria de dispositius mòbils i que el projecte es pugui obrir a tota la ciutadania.
Objectius específics

El projecte pretén que una tasca tradicionalment delegada als serveis tècnics de l’administració i als científics sigui realitzada i compartida per la ciutadania. La ciència ciutadana es basa en el fet que la participació d’un sol ciutadà no seria suficient per resoldre un problema científic, però el coneixement i participació comuna d’un gran grup, probablement sí.

La presència de mosquit tigre és un problema que afecta a molts ciutadans i del qual en som també en part responsables. És per això que Atrapa el Tigre! també pretén:
Crear una base de dades ciutadana que informi de manera actualitzada sobre la presència de mosquit tigre a Girona.
Transmetre i compartir, de manera divertida i implicant els més petits, bones pràctiques casolanes per tal que, entre tots, es redueixi la presència de mosquit tigre a casa nostra.
Proporcionar dades de difícil accés per a la comunitat científica (presència de mosquit tigre en zones privades, viatges quotidians, etc.) que ajudin a entendre millor el procés de dispersió del mosquit tigre a Catalunya. Això hauria de permetre realitzar actuacions més eficients i amb més probabilitat d’èxit en relació al seu control i/o eradicació al nostre país.

A qui va dirigit
El projecte va dirigit a tots els nens i nenes de 5è de primària que hagin assistit, a l’escola, als tallers del Programa Educatiu del mosquit tigre 2013 del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter (http://www.mosquittigregirona.cat/index.php/ca/projecte-educatiu).

Atrapa el Tigre! està pensat per ser una activitat familiar. La participació dels nens i les nenes s’ha de fer sempre sota la tutoria i responsabilitat d’un adult (professor, pare o mare, etc.).

A diferència d’altres països, la ciència ciutadana és relativament nova al nostre país. És per això que Atrapa el Tigre!és un projecte pilot que es durà a terme només amb una petita part de la població. S’espera poder posar-lo a disposició de tota la ciutadania en un futur no molt llunyà.

Aquesta restricció en la participació permet un major control sobre el projecte i afavoreix la qualitat de les dades recollides, ja que els participants són ciutadans sensibilitzats amb el problema i coneixedors, en més o menys grau, dels trets distintius del mosquit tigre.

Pels membres de l'Escola Migdia que hi volgueu participar, la contrasenya és: 86m5dj

Bon estiu i vigileu amb els mosquits!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada